Can someone please explain the meaning of 阵仗?? Thanks

Can someone please explain the meaning of 阵仗?? Many Thanks

全部回答

Formally meaning military formation but generally refers to any kind of grand occassions

It means "the (grand) scene".

  zhèn zhàng 阵仗(阵仗)     (1)。世面,场面。   《红楼梦》第七回:“ 贾蓉 道:‘他生的腼腆,没见过大阵仗儿,婶子见了,没的生气。’”   《红楼梦》第八四回:“听见说只这一个女孩儿,十分娇养,也识得几个字,见不得大阵仗儿,常在房中不出来的。
  ”   周克芹 《许茂和他的女儿们》二:“这可不得了。 许茂 从未遭遇过这样的阵仗!脸上现出死灰色来了。”    (2)。阵势。   京剧《猎虎记·定计》:“ 顾大嫂 :我去也不一定行。依我看,咱们得摆个阵仗。
  ”。