那个月份去欧洲旅游较好?

请问我想去欧洲旅游, 在那1个月份去比较好, 因为我几怕冻. 谢谢回复^^

全部回答

    halo, 我是英国生活十年, 希望帮到你丫=]1) 请问我想去欧洲旅游, 在那1个月份去比较好, 因为我几怕冻>> 如果你怕冻的话, 咁我会建议你4 - 5月先黎玩会比较好, 以英国/法国黎讲, 十二月 - 二月果时会系最冻既。
   而且北少少既地方仲会落雪, 所以不系太好去, 而且系十月底会转winter time, 好多时4 - 5 点就会天黑, 有一d 景点系会因为呢个而早收的, 所以不好系呢个时间去了, 而系北欧, 有日光既时间只系得几个钟, 所以不会建议去的。
     >> 而summer 的话, 而家英国等地都系偏凉, 真系"热"既日子可以只系得1 - 2 个星期, 而果时已经系summer time, 不到9点都不天黑, 咁会比较好, 可以去既地方会多, 而如果系一个人去的话, 亦会比较安全。
   而如果你话东欧的话, 可以系好热同晒, 可以上到廿几度, 但没有冷气, 呢个你要留意, 我6月果时去左budapest, vienna 同prague, 真系好热。  。
  。。 >> 要留意既系, 7 - 9月都系peak season, 机票, 酒店都会贵, 而同时因为有好多留学生既关系, 亦会push up 左个ticket price 的, 反之系5月度不算系peak season (因为学校已经开哂学), 有一d airline 仲会有2人同行1人$$, 会好玩好多的。
     而且5月度会比较好天, 不似得秋天咁开始好早黑。 影起相上黎都会靓好多。 希望帮到你丫, 有d咩可以再email我的=]。