……女:讲着唔咸淡唧国语……是哪首歌的对白? 军首歌找了好久又不记得怎么唱,是粤语歌曲来的

莪好喜欢这首歌曲的,记得是白话歌曲噢,希望大家帮帮忙

全部回答

    烟火(演唱:吴奇隆 独白:郭静)第一次来到北京玩,仲要喺自己一个人。而我只喺识得讲地道香港人果D唔咸淡既国语。我都算喺好大胆。北京呢一个地方唔算细,但喺我竟然遇过一个男仔好几次。
  哩一次佢居然走过来自我介绍添,死嘞,我都唔知应该讲D咩好。原来佢喺由台湾来既,佢仲以为我喺本地人,仲赞我比起本地既女仔靓得来、摩登D添。  於是,我剩翻落来果个礼拜既行程,就系同哩个男仔喺埋一齐,一齐喺长城上睇我地祖国既风光,我地都好陶醉。

  大家都好似忘记佐香港太平山同埋台湾阿里山既景色。语言已经唔再系我地之间既隔膜。但喺一个礼拜好快就过佐,佢同我讲佐句说话:我是一缕烟,而你是一团火,佢哩一缕烟就喺因为我哩一团火而产生。  但喺我只可以答佢话:当烟火烧到最後最後,烟就会飘走,火就会熄灭,而两者都唔再属於哩一处地方。