一首歌名关于香港的

头几句是:小时候我出生在香港,长大后我漂流在四方,无论我去到世界那里…………。歌名叫什么啊,

全部回答

    ti:香港地][ar:陈冠希]香港地呢首歌送俾我既香港唔理事情有几困难环境有几乱你都仲系我屋企之前系而家系将来都系*同热爱这遍土地大家刻骨铭记愁或喜生与死也是香港地*对于呢个地方我同你同一个同感同一个谂法我同你同一种人虽然你有你忙我有我忙佢有佢忙各有各行业但系应该同一般行业湾仔海旁尖东海旁中间都同一个海港大街小巷穿埋凑埋我地呢一个香港以前有好多工厂而家有好多银行就算点变都系属于我地呢一个香港经过几多风暴有d野仍然屹立不倒太平山顶大帽山都依旧一样大雾新机场唔再新但系呢度多左一个港岛车站唔再用紧既钟楼仍然o系度新作风新人事新公司新董事边个话事我唔懂事基本上都白纸黑字经过几多谷底香港仔仍然系香港仔见过几多风浪香港人仍然系香港人Hanjin:想不着这里出生我来自新加坡这里的安园多多少少千古那么多爱是非来不及检讨只不过为了看看自己深深上锁甚么免税收费也只不过看你脑子里要甚么我觉得自己受困我要你叫甚么怎么帮你突破但是说说到底怎么才能知道心里要知甚么想不是出面空气xxxxxxxxxxx3219看到没甚么公平无论在做甚么事情都固定自己打它失去诚意但我还在这里我并未决定放弃好朋友在我身边好事情在我怀里我心里不动维持镇定但你也知道我在支持你#同热爱这遍土地大家一句到尾由自己生与死也在香港地#MC仁: o系得呢个地方出世就要o系呢个地方度死有人会睇到黄金片地呢个系一块福地有人会睇到唔一样样样野一败涂地有人会识得处身处地有人会选择逃避有人会认为呢个系环境同人既问题你地既文化一潭死水亦会居安思危七百万只蚂蚁唔容易走埋一齐向住同一个方向睇一定会搵到大前题系同一种人点解要将人睇低系同一种人可以学埋同一种语文讲第二种语文唔表示你系第二种人my rap得好d实rap the government跌得起输得起搵块镜照下自已香港人至叻唔使靠人个个靠自已唔怕揽住一齐死使乜怕从头做起要有"订"企首先要企硬自已。