高数求导

z=f(u,v) u=xy v=x/y f对u、v有二阶连续偏导数 则Əf/ƏxƏy答案Əf/Əu+(xyƏf^2)/Əu^2-1/y^2*Əf/Əv-x/y^3*Ə^2f/Əv^2

全部回答

    根据链式法则Əf/Əx=Əf/Əu*Əu/Əx+Əf/Əv*Əv/Əx =Əf/Əu*y+Əf/Əv*(1/y) Ə^2f/ƏxƏy=(Əf/Əu)/Əy*y+Əf/Əu*y'+(Əf/Əv)/Əy*(1/y)+Əf/Əu*(1/y)' =Əf/Əu-(1/y^2)*Əf/Əv+(Əf/Əu)/Əy*y+(Əf/Əv)/Əy*(1/y) Əf/Əu还是对x,y的二元复合函数,因此依然要用链式法则 (Əf/Əu)/Əy=Ə^2f/(Əu)^2*Əu/Əy+Ə^2f/ƏuƏv*Əv/Əy =Əf^2/(Əu)^2*x-Əf^2/ƏuƏv*(x/y^2) (Əf/Əu)/Əy*y=xyƏ^2f/(Əu)^2-Ə^2f/ƏuƏv*(x/y) 同理计算(Əf/Əv)/Əy*(1/y) (Əf/Əv)/Əy=Ə^2f/Əv^2*Əv/Əy+Ə^2f/ƏvƏu*Əu/Əy =Ə^2f/Əv^2*(-x/y^2)+Ə^2f/ƏvƏu*x (Əf/Əv)/Əy*(1/y) =Ə^2f/Əv^2*(-x/y^3)+Ə^2f/ƏvƏu*(x/y) 两项相加,Ə^2f/ƏvƏu*(x/y)消掉,还剩 xyƏ^2f/(Əu)^2-Ə^2f/Əv^2*(-x/y^3) 原式 =Əf/Əu-(1/y^2)*Əf/Əv+xyƏ^2f/(Əu)^2-Ə^2f/Əv^2*(-x/y^3) 。